Blandat

6 sätt att få din hund att må bättre

Jag tror att alla hundägare därute är precis som jag: hunden är min bästa vän och det är klart att jag gör allt för att hunden ska ha det minst lika bra som jag. Och det gäller verkligen när det kommer till hälsan. Vad ska min hund äta för att må bra? Motion? Kosttillskott? Borde ju finnas flera olika metoder både sånt som man enkelt kan göra hemma eller hämta direkt från moder natur, som att gå längre promenader. Och ja, självklart så gör det det! Så här är 6 sätt att få din hund att må bättre som både är enkla och bra för både dig och hunden:

 

  1. Gosa. Precis som vi människor så mår hundar bättre av att bli berörda och bli visad kärlek, och även få visa sin egen. Forskning visar att hundar mår bra av att gosa, så ta alla chanser som ni får! Snåla inte på goset helt enkelt. Då blir hunden lugnare, mindre stressad och får lättare att varva ner, och skulle inte bli förvånad ifall vi människor också skulle bli det.
  2. Lyssna på musik med varandra. Ja, hundar kan också uppskatta musik faktiskt! Ni kanske till och med har samma musiksmak, det har i alla fall jag och min jycke. Men för er som inte riktigt vet vad det är er hund gillar att lyssna på, och dessutom kan bli riktigt avslappnad av, så finns det listor både på Spotify och Youtube som heter ”relaxing music for dogs”. Kan bli en riktigt mysig stund för både dig och hunden, och passa på att gosa – två flugor i en smäll!
  3. Toppa maten. Vissa torrfoder kan vara riktigt tråkiga, och helt ärligt, vem är sugen på att äta samma gamla tråkiga mat varje dag? Därför kan det vara roligt att toppa maten med något extra gott som din hund gillar lite då och då, men inte alltid! Det ska ju ändå kännas som en belöning och inte en självklarhet.
  4. Kosttillskott. Precis som vi människor så kan hundar behöva lite hjälp med kosten via kosttillskott. Det finns en del att välja mellan, men en av de lättare varianterna är via olja eftersom man kan blanda ner det i fodret och inte behöver tvinga ner en tablett i halsen på dem. Inte alla vet om det, men även hundar kan drabbas av ledvärk och artrit, och ett bra sätt på vilket du förebygger detta är att ge hunden glukosamin.
  5. Egen plats att vila på. Att vila är viktigt för alla moder naturs varelser. Det är särskilt viktigt att få vila ifred också, och vi alla har väl våra egna små favoritplatser i hemmet där vi gillar att snooza på dagen. Men det kan vara en bra idé att testa på nya viloplatser för hunden, och för dig själv. Vad sägs som att bygga ett kuddfort som när man var en liten grabb? Samla ihop en massa kuddar och filtar på golvet, medan hunden nyfiket tittar på, och bjud sedan in din bästa vän till en magisk vilostund tillsammans!
  6. Ge varandra tid. I många fall så är du hela din hunds värld, även ifall hunden inte är hela din värld. Den bästa belöningen, och det bästa för att din hund ska må bra, är då att ge tid för din lurviga vän. Lägg ner mobilen, sluta göra det du håller på med, och bara ägna tid åt under dagen att mysa i soffan, ta en långpromenad, eller leka tafatt. Ungefär som med ungar.

 

Som ni ser så finns det flera olika sätt att få hunden att må bättre, och det här var bara en handfull av mina favoriter. Anpassa det efter rasen: hundar som kräver mer motion kanske behöver någon timme extra av detta. Bara att testa och se vad som passar för er!

Tags :