Blandat

Hunden – insidan och ut  

Har du också undrat hur din hund är uppbyggd? När jag tittar på min Grappa så ser jag så mycket mer än bara min älskade vovve, och börjat fundera på vad som gömmer sig under all den där pälsen. Intresset för biologi, specifikt anatomi, fick jag efter att jag gick en gratis kurs på nätet där jag fick lära mig allt om celler och organismer och annat smaskigt inom biologins lära. Efter kursen kände jag ett stort behov att läsa på mer om hundens anatomi, så jag började googla runt och studera stackars Grappa ingående.  

Det finns säkert fler än jag som är intresserade av hur våra fyrbenta älsklingar är uppbyggda, så därför tänker jag dela med mig av lite intressant fakta om hundens anatomi! Jag kör lite generellt istället för bara Stafford Bull Terrier så fler kan bli inkluderade.  

Utsidan  

Det första som du ser när du tittar på en hund är självklart utsidan, den yttre anatomin. Men det är mycket på insidan som bestämmer hur din hund kommer att se ut på utsidan, till exempel skelettet och muskulaturen. Pälsen avgör hur din hund upplevs lite mer estetiskt sett. Vikten spelar även roll här, till exempel så uppfattas feta hundar lite “sämre” än välbyggda hundar då feta hundar får fel proportioner i förhållande till deras ras. Alla hundraser har en beskrivning hur den ska se ut i fråga om storlek, vinklar, pälsmängd, formen på öronen, rörelser, och mycket mer.  

Frågan är då – spelar utsidan roll? Jo, men det gör den till viss del. Alla raser är framtagna för speciella syften, och man vill ju inte ha en fet jakthund eller en spinkig vakthund.  

Huden  

Visste ni att huden är kroppens största organ? Detta gäller även för hundar. Huden och pälsen kan avslöja hur hunden mår, så det är bra att lära sig att hålla koll på detta då hunden inte kan säga till själv om den mår dåligt.  

Hundens hud är uppdelad i tre lager. Det första lagret är överhuden vilket är den hud som man kan se. Den här huden är en tredjedel så tjock som den huden som finns hos människor! Lagret förnyas hela tiden och det tar ungefär 20 dagar att byta hela. Under överhuden kommer läderhuden vilket försörjer överhuden med näring. På läderhuden sitter även hårsäckarna där alla hårstrån till pälsen bildas. På samma ställe finns det en massa svettkörtlar och talgkörtlar som producerar fett som smörjer in pälsen så att hunden ska klara väta och uttorkning bättre. Det tredje och sista lagret är underhuden. Underhuden består mest av fettvävnad och fungerar som vätske- och näringsreserv.  

Pälsen  

Hundars päls består av ullhår och täckhår, och pälsen finns till för att minska problem med överhettning och även nedkylning. Som alla hundägare har märkt så fäller hundar även en hel del päls, och det är för att pälsen förnyas.  

Precis som människor så har hundar även ögonfransar, och även morrhår som kanske främst förknippas med katter. Ögonfransarna och morrhåren är kraftigare än resten av pälsen.  

Tassarna  

För varje tå som sitter på en tass, så finns det en trampdyna. Trampdynorna finns för att fungera som stötdämpare. Som bekant har tassarna också klor, vilka är hårda hudbildningar likt människors naglar. Klorna tål mekanisk nötning mot asfalten, något som människors naglar inte skulle klara särskilt bra.  

Insidan 

Skelettet hos en hund är det näst hårdaste materialet som finns i dess kropp; det hårdaste är tandens emalj. Skelettet består av olika sorters ben, vilka är: rörben, lårben, överarmsben, platta ben, skallens ben, revben och korta ben.  

Inuti hunden finns det även en hel del muskler: muskler, skelettmuskulatur, glatt muskulatur och hjärtmuskulatur. Glatt muskulatur är så kallade hålorgan som tarmar och blodkärl; hjärtmuskulaturen finns i hjärtats väggar och hjälper till att pumpa runt blodet i hundens kropp; skelettmuskulaturen arbetar snabbt och är inte uthållig.  

Kroppsspråk  

Ja, OK, kroppsspråk kanske inte riktigt är anatomi, men hundar kommunicerar jättemycket med sin kropp så jag ville ändå inkludera det här. En hund kommunicerar på många olika sätt, bland annat med sina ögon, hela kroppen, sina ögon, men framför allt med svansen. Svansen är hundens främsta redskap för kommunikation. Med svansen uttrycket hunden sina åsikter och känslor, och därför är det väldigt viktigt att veta vad alla rörelser betyder. Hunden kan till exempel försöka förmedla sitt humör, om den är bekväm eller obekväm, att den vill leka, eller om en är rädd. Allt det här kan svansen berätta för oss människor!  

 Det var allt jag ville berätta om hundens anatomi idag! Det finns så klart mycket mer att lära, men jag föreslår att ni istället studerar era egna hundar eller signar upp er på en kurs.  

 

Bildkälla: myrottis.se 

Tags :