Historia

Staffordshire Bull Terrier är en engelsk ras som har flera århundraden på nacken, och avlades främst fram under en tid då jakt och så kallade blodsporter var vanligt mellan olika djur. År 1835 förbjöds dessa sporter och ersattes snart med hundkamp, vilket passade bättre för ett mindre, snabbare djur. Bulldoggen – som var större än dagens ras – korsades med små inhemska terriers som liknade dagens manchesterterrier, för att skapa den “bull terrier” som vi nu känner till som Staffordshire Bull Terrier. Vid 1930-talet hade hundkamp förbjudits i England, men entusiaster av den så kallade “sporten” tog den emellertid ”underground”, där den fortfarande är aktiv både i Storbritannien och Amerika.

Staffordshire Bull Terrier togs in i American Kennel Clubs Stud Book 1974 och valdes in officiellt till Terrier Group 1975. Rasen erkändes också av den kanadensiska kennelklubben 1952. Trots sin bakgrund som en grophund är dagens Staffordshire Bull Terrier livlig, vänlig och tillgiven. Rasen gör en utmärkt följeslagare och är ett populärt val för de som vill ha en hund av sociala anledningar, agility och rasen är utmärkt för hundägare som tar fasta på en hunds känsla för lydnad.

För- och nackdelar med att äga en Staffordshire Bull Terrier:

Fördelar:

 • Trygg, vänlig och bra runt barn i alla åldrar
 • Mycket sällskapsorienterad
 • Livlig, energisk och älskar att leka
 • Behöver inte särskilt mycket grooming
 • Bra val för hundägare som är nybörjare då rasen är bra som både tävlings- och sällskapshund

Nackdelar:

 • Då den är mycket sällskapsorienterad så gillar den inte att vara ensam
 • Lider lätt av separationsångest
 • Kräver mycket mental stimulering och daglig träning
 • Tidig socialisering är avgörande
 • Kan bli destruktiv när den har tråkigt
 • Kan vara aggressiv mot andra hundar
 • Kan vara envis ibland
 • Utbildningen måste börja från dag ett
 • Behövs hantering med en fast men ändå rättvis hand

Hälsa

Den genomsnittliga livslängden för Staffordshire Bull Terrier är 12–14 år. Rashälsoproblem kan innefatta katarakt, medfödd dövhet, follikulär dysplasi, hypofysberoende hyperadrenokorticism, cystin urolithiasis, katarakt, armbåge- och höftdysplasi, hjärtproblem, hypotyroidism, L-2-hydroxuglutarinsururi, patellar luxation och hudallergier.

Personlighet

Staffordshire Bull Terrier liknar andra “hårda” raser som American Staffordshire och Pit Bull Terrier, men dessa robusta hundar ser mycket hårdare ut än vad de egentligen är. En vanlig åsikt bland många Stafford-ägare är att en Stafford Bull Terrier är “en älskvärd gullunge, inte en blodtörstig kämpe.” Staffords skulle mycket hellre skoja runt och leka hela dagen än att slåss, bråka eller göra liknande som kan ses som våldsamt eller hotfullt beteende. De har en fantastisk livskvalitet och möter nya upplevelser med en valps iver. De älskar att vara med människor och de bryr sig inte särskilt om vad sysslan är: titta på tv går lika bra som att läsa en bok i solen tillsammans, sova, springa, åka bil – Stafford vill bara vara med de människor han älskar. De gillar inte heller att göra egna val om vad de ska göra, och därför tycker de inte om att vara ensamma, så Staffordshire Bull Terriers passar bäst för aktiva familjer där någon alltid är hemma hos dem. Trots deras imponerande utseende och tendens till vettlös aggression är Staffords faktiskt mycket bra med barn. Småbarn rekommenderas inte, men äldre barn som förstår hundens gränser kommer att upptäcka att en Stafford gärna accepterar rollen som bästa vän, lekkompis och kvällskudde under tv-tid.

Aktivitetskrav

Även om Staffords är glada att sitta runt hela dagen om du låter dem, behöver dessa hundar gott om aktivitet varje dag för att behålla sin hälsa och muskler. De njuter av promenader, vandringar, joggar eller enkla fångstspel i bakgården. Att låta dem vara med i organiserade aktiviteter som agility eller flyboll gör att de håller sig så skarpa som deras kroppar tillåter.

Staffords är anpassningsbara till nästan alla bonader, vare sig det är lägenhet eller villa, stad eller land. Oavsett vad hans bosituation ser ut, bör ett åtagande göras för att anpassa Staffordshire Bull Terriern på bästa sätt.

Inlärningsförmåga

Staffords kan vara en en utmaning att träna. De är envisa och uppsåtliga, och även om de älskar dig i bitar, bryr de sig inte särskilt om att göra vad de blir tillsagda. Nyblivna hundägare bör konsultera en professionell tränare som förstår nyanserna av en Staffords personlighet. Erfarna hundägare ska kunna hantera denna ras fint. De behöver självsäkert ledarskap, lite hårdhänthet (de kan hantera kritiken) och 100% konsekvent beteende. Vissa instruktörer rekommenderar att din Stafford får leka av sig innan du genomför träningspass för att lugna hans sinne och hålla honom fokuserad.

Utseende

Staffordshire Bull Terrier är ett medelstort kraftverk men är ganska smidigt. Huvudet är brett och käften är stark. Nospartiet är kort med mycket tydliga kindmuskler och ett tydligt stopp. De runda ögonen är mörka, men färgen kan vara lättare om den kompletterar kappans färg. Mycket lätta ögon eller rosa ögonlock är ett fel om inte huden runt ögonen är rosa. Näsan ska alltid vara svart och tänderna ska mötas i en saxbit. Öronen kan antingen vara halvpinnar eller rosformade. Nacken är kort men tjock och muskulös. Bröstet är brett, brisket djupt. Den korta, släta pälsen ligger platt mot kroppen. Staffordens päls är kort och smidig och ligger nära huden. Den kommer i färger av röd, ”fawn”, vit, svart eller blå. De kan också vara vita med en annan färg.

Storlek och vikt

Det ideala höjdintervallet för Staffordshire Bull Terriers är från 14 till 16 tum vid axeln. Hanar bör väga från 28 till 38 kilo och honor bör väga 24 till 34 kilo. Höjden och vikten ska vara proportionella och hunden ska vara så bred som han är lång.

Groomingbehov

Staffords ömsar hela pälskappan årligen och ömsar måttligt resten av året. Regelbunden borstning kommer att hålla lösa hår under kontroll. De avger inte en påtaglig odör, så bada bara efter behov.

Kontrollera öronen varje vecka för tecken på infektion, irritation eller vaxuppbyggnad. Rengör regelbundet med en veterinär godkänd rengöring och bomullsboll. Borsta tänderna åtminstone en gång i veckan för att förhindra tandstenuppbyggnad och bekämpa tandköttssjukdomar. Dessutom bör naglarna klippas en gång per månad.